Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Egészségtudatos életmód, megelőzés

Freescuits és Highbake
2020. 05. 05. 00:00:00
Egészségtudatos életmód, megelőzés

Gluténmentes életmóddal megelőzhető a rossz közérzet a fáradékonyság és a hosszú távú egészségügyi komplikációk.

Saját fejlesztésű receptjeink alapján előállított gluténmentes kekszeink ízletesek, finomak és rendkívül sok tápanyagot is rejt magában.

 

Azok számára, akik nem tolerálják a glutént, a búzában, a rozsban és az árpában a sikérfehérjét, néha nagy áldozatot jelent. Mégis nagyon fontos, hogy gluténmentes életmódot váltson. A médiában megjelentek azok a beszámolók, hogy az emberek a fogyás, az energiafogyasztás fokozása, az autizmus kezelése, vagy általában egészségesebb érzet érdekében a gluténmentes étrendre váltottak.

Hazai statisztikák szerint Magyarországon 2000 óta megsokszorozódott a gluténérzékenyek száma. "A lakosság egy-két százalékánál van jelen; minden 50. ember cöliákiás vagy gabonaallergiás, döntő több" - erre hívja fel a figyelmet dr. Juhász Márk gasztroenterológus, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikájának orvosa. "Magyarországon a diagnosztizált betegek száma nem lehet több, mint 15-20 ezer - ennek ellenére, hogy a cöliákia gyakorisága hazánkban az európai átlag kétszerese" - mondta Nógrádi Katalin.

A Glutén hogyan okozza a problémákat?

A cöliákia betegségben szenvedők nem tolerálják a glutént, még a kis mennyiségeket sem. Mindössze 50 milligramm elég ahhoz, hogy problémákat okozzon. Cöliákia esetén a glutén immunválaszt vált ki, amely károsítja a vékonybél nyálkahártyáját. Ez zavarhatja a tápanyagok felszívódását az ételekből, számos tünethez vezethet, és más problémákat okozhat, mint például csontritkulás, meddőség, idegkárosodás és rohamok.

Egy kapcsolódó állapot, amelyet gluténérzékenységnek vagy nem cöliákia gluténérzékenységnek neveznek, olyan tüneteket válthat ki, amelyek hasonlóak a cöliákiához, de bélkárosodás nélkül.

Gluténmentes

A glutén elkerülése több, mint a hagyományos kenyér, gabonafélék, tészta, pizza és sör feladása. A glutén sok más termékben is megtalálható, beleértve a fagyasztott zöldségeket szószokban, szójaszószban, néhány „természetes aromaanyagokkal” készített ételeket, vitamin- és ásványi anyag-kiegészítőket, néhány gyógyszert és még fogkrémet is. Ez a gluténmentes étrend betartása rendkívül nagy kihívást jelent.

Ha elhatározta, hogy gluténmentes életmódra vált, akkor fontos tudni, hogy ez felkészíthet bizonyos táplálkozási hiányosságokra. A dúsított kenyér és gabonafélék a B-vitaminok fő forrása lehetett. Noha a fehér rizzsel, tápiókával és más gluténmentes liszttel készített kenyér egyre gyakoribb, általában nem dúsítják a vitaminokkal. Ez bárki számára problémát jelenthet, de különösen aggasztó azok számára, akik terhesek vagy teherbe eshetnek. Születési rendellenességek megelőzése érdekében szükségük van B 9- vitaminra , amely más néven folát vagy folsav. Gluténmentes multivitamin-multimineral kiegészítő bevétele jó ötlet azok számára, akik megpróbálják elkerülni a glutént.

 

Keresés