Édesre sült fokhagyma és krémes bab mártogatós

Recept
A sült fokhagyma finom karamellizált íze és a krémes fehér bab püré kombinálása pompás ízélményt eredményez ennek az egyszerű, elegáns gluténmentes, vegán babmártásnak.
Selymes, citromos-fokhagymás bab püré 4 napig légmentesen tárolható hűtőszekrényben.
Hozzávalók
- 1 fej fokhagyma
- Napraforgóolaj vagy más semleges ízű főzőolaj
- 500 g fehér bab konzerv, leürítve és öblítve
- 1 citrom
- Ízlés szerint só és frissen őrölt bors
- Gluténmentes kekszek tálaláshoz
Elkészítés
-
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vágjuk le a fokhagyma fejének felső harmadát. Helyezze a felfelé vágott A fokhagymafejet helyezzük egy kis sütőlapra, vágott résszel felfelé, löttyintsük rá egy kevés napraforgóolajat, és süssük, amíg aranybarnává nem válik, 20-30 percig. Hagyjuk kihűlni.
-
Helyezzük a sült fokhagyma kinyomkodott belsejét egy turmixgépbe ,adjuk hozzá a lecsöpögtetett babot, a citromhéjat, az egész citrom levét, egy evőkanál olívaolajat és egy evőkanál vizet. Turmixoljuk addig, amíg sima nem lesz. Adjunk hozzá még vizet, amíg a kívánt állagot eléri. Ízesítsük sóval. Helyezzük át egy tálba és hűtsük le legalább egy órán keresztül, hogy az ízek összeolvadjanak.
-
Tálaljuk gluténmentes fűszersajtos keksszel.